De Cuneralegende

Ergens in de oudheid worden pelgrims op de terugweg van Rome overvallen en vermoord. Een van hen wordt gered: Cunera. Haar redder is een koning uit Rhenen. Hij neemt Cunera mee naar zijn kasteel. Aan het hof in Rhenen maakt Cunera zich vooral geliefd bij het arme volk. De koningin wordt jaloers en laat haar vermoorden met haar eigen sjaal. De moord wordt ontdekt, de koningin wordt weggestuurd.

De Cuneralegende

(Bron: Cuneradag.nl)

De geboorte van Cunera

rond het jaar 300

Het verhaal begint bij Aurelius de kroonprins van het koninkrijk York in Engeland en Florencia, de dochter van de sultan van Babyloniƫ waar Aurelius werd gevangen genomen. Aurelius en Florencia kregen een dochter en zij noemden haar Cunera.

Bedevaartstocht

337 na Christus

In het jaar 337 ging Cunera op bedevaart naar Rome. De terugreis naar York verliep niet zoals gepland. Bij Keulen werden de 11.000 meisjes (bron: www.cuneralegende.nl) overvallen en allemaal om het leven gebracht. Cunera, daarentegen, spoelde aan in Rhenen. Zij werd gered door de Koning Radboud, waarnaar hij haar mee naar zijn kasteel nam.

Het leven in Rhenen

Heilige Cunera

Cunera raakte zeer geliefd onder de bevolking, doordat zij hen de resten van het voedsel vanuit het paleis gaf. Ook koning Radboud raakte zeer op Cunera gesteld en besloot haar de sleutels van het kasteel in bewaring te geven. Koningin Aldegonde, de vrouw van Radboud, werd al snel jaloers op Cunera en dat beloofde niets goeds.

Houtspaanders

En het mirakel

Voordat de voedselresten bij de arme bevolking terecht kwam, verborg Cunera deze in haar schort. Op een dag zag koningin Aldegonde dit en ging direct naar Radboud toe. Om zijn vrouw te confronteren met haar onheuse gedrag riep Radboud onze Engelse prinses terug en vroeg haar om te laten zien wat ze in haar schort verborg. Cunera bad tot God om om hulp en toen zij haar schort open deed bleek het brood in houtspaanders te zijn veranderd. Daarop verbood koning Radboud zijn vrouw nog langer kwaad te spreken over Cunera. Samen met haar dienstmaagd bedacht Aldegonde een plan om Cunera uit de weg te ruimen.

De wurging

28 oktober 340

Op de 28e oktober van het jaar 340, toen koning Radboud met zijn vrienden op valkenjacht was, werd Cunera gewurgd door de koningin samen met haar dienstmaagd. Ze gebruikten daarbij de halsdoek van Cunera was en begroeven haar stiekem in een van de paardenstallen. De koningin vertelde haar man bij thuiskomst dat de ouders van Cunera waren gekomen en haar meegenomen hadden. De knechten brachten de paarden naar de stal. De paarden hadden door dat er iets mis was en wilden met geen mogelijkheid de stallen binnentreden. Later die avond ging een stalknecht in de lege stal kijken. Hij zag daar brandende kaarsen staan in de vorm van een kruis. Samen met Radboud ontdekte zij het lichaam van de Yorkse prinses. Aldegonde stortte haarzelf van de Grebbeberg (niet zeker) af en brak haar nek.