Ester Lammers- van der Linden

Rol/ functie: Productieleider/ initiatiefnemer

‘Rhenen barst van mensen met goede ideeën’

Twee jaar geleden was er alleen de jeugddroom van Ester Lammers-Van der Linden: Een openluchtvoorstelling over de Cuneralegende. Met misschien wel tachtig amateur-toneelspelers.

Een ambitieus plan, volop kans om te mislukken. Maar nu, een half jaar voor de première in september, beseft ze dat haar droom uitkomt. Acteurs en figuranten repeteren al maanden. Een muzikant componeert bijbehorende muziek. Kostuumontwerpers buigen zich over de mode van de vierde eeuw na Christus. Het ontwerp voor het grote decor is klaar voor de bouwploeg. Podium, tribunes en tenten, het komt vast wel goed. Net als de technici voor geluid en licht en vrijwilligers voor de catering.

Alles is gereed om na de zomer 1700 jaar terug te reizen naar het middeleeuwse Rhenen. Een tijdreis met acteurs die nu in diezelfde omgeving wonen. Dat spreekt tot de verbeelding. Ook de boodschap van de oude legende kan niemand ontgaan. Een heidense koning die een jonge christin redt uit klauwen van moordenaars. Hij voert haar mee naar zijn hof in Rhenen. Daar, tussen heidenen, ontpopt Cunera zich als lichtend voorbeeld van christelijke naastenliefde.

Ester Lammers-Van der Linden denkt groot: de hoofdrolspelers zijn er, maar figuranten zijn er nooit genoeg. Wie de sfeer wil proeven van meedoen in een openluchtvoorstelling is altijd welkom. (zie: Cuneratheater.nl). Voor iedereen is er een rol zonder tekst om het theater levendig aan te kleden. ‘Het wordt een onvergetelijke ervaring om mee te spelen als soldaat, handelaar of bedelaar’, moedigt ze iedereen aan. ‘Het weiland voor de stad is groot en het moet vol.’

De opvoering van de Cuneralegende (zes avonden) inspireert ook buitenstaanders tot onverwachte, nieuwe initiatieven. Kerken melden zich voor een oecumenische dienst bij het podium op zondag. Scholen bieden leerlingen een speciaal programma over Cunera. Aan de Hogeschool van Kunsten in Utrecht maakt iemand een animatiefilm over de stadspatrones van Rhenen. Ester Lammers-Van der Linden is gelukkig met alle steun: ‘Het barst hier van de mensen met goede ideeën’.